Wiele roślin może zostać zaatakowanych przez grzyby wywołujące mączniaka

Mączniak prawdziwy to choroba grzybicza, która powoduje, że obszary roślin wydają się być jakby posypane mąką, co nadaje dotkniętym liściom i źdźbłom biały lub szarawy odcień.

Bardzo małe zarodniki pokrywają źdźbła, wyglądają one jak sproszkowana substancja pokrywająca poszczególne blaszki liściowe. W końcu całe rośliny mogą być pokryte białymi zarodnikami.

Wiele roślin może zostać zaatakowanych przez grzyby wywołujące mączniaka

Jak mączniak prawdziwy atakuje rośliny

Obszary porażonych mączniakiem roślin zaczynają się od małych kępek, ale mogą się rozprzestrzeniać na większe obszary i zakazić również sąsiednie plony, ponieważ zarodniki dość szybko rozprzestrzeniają się na wietrze. Zasadniczo choroba będzie się rozwijać tylko na obszarach, które zapewniają najlepsze warunki do rozwoju mączniaka prawdziwego, a są to wilgotne warunki w zacienionych obszarach. Mączniak prawdziwy jest to rodzaj choroby roślin wywoływanej przez setki gatunków grzybów z rzędu Erysiphales. Nazwa ta pochodzi od białego do szarawego nalotu przypominającego talk lub mąkę, który można zauważyć na liściach porażonych roślin, a jest to połączenie zarodników i grzybni.

Podobnie jak wiele grzybów, patogeny te rozmnażają się zarówno płciowo, jak i bezpłciowo. Te etapy wyglądają zupełnie inaczej – do tego stopnia, że każdy z nich ma różne nazwy naukowe. Zarodniki z stadium bezpłciowego rozprzestrzeniają chorobę, podczas gdy stadium płciowe wytwarza owocniki, które są ważne dla zimowania. Podczas gdy grzybów prawie wszystkich gatunków rosną na powierzchni liści, mączniak wysyła wyspecjalizowane struktury przypominające korzenie żyjące w komórkach roślinnych, aby pobierać ich składniki odżywcze.

Ze względu na ten wyspecjalizowany związek, mączniak prawdziwy jest zazwyczaj specyficzny dla swoich żywicieli. Grzyby te nie zaatakują żadnej rośliny w okolicy, jak wiele innych patogenów atakujących szeroką gamę gatunków, przykładowo antraknoza i biała pleśń. Innymi słowy, tylko dlatego, że na sąsiednim polu jęczmienia pojawiają się oznaki mączniaka prawdziwego, nie oznacza to, że również inne plony w okolicy zachorują. Z drugiej strony ogórki i cukinia mogą być zarażone tym samym gatunkiem grzybów.