Produkty sojowe częścią zdrowej diety

Soja jest wykorzystywana w wielu produktach, w tym produktach ropopochodnych, smarach, lakierach, uszczelniaczach i oczywiście jako żywność.

Soja jest stosunkowo niedrogą rośliną do uprawy, soja i olej sojowy są popularne wśród producentów żywności, którzy umieszczają go w wielu produktach spożywczych. Olej sojowy jest produktem ubocznym z przetworzenia soi.Podczas przetwarzania soi powstają oleje, które następnie stosuje się w żywności. Olej sojowy można znaleźć w wielu przetworzonych produktach spożywczych, w tym krakersach, mieszankach ciast i produktach piekarniczych. Lecytyna sojowa jest produktem ubocznym produkcji oleju sojowego. Oleje kuchenne składają się z trzech różnych rodzajów kwasów tłuszczowych: tłuszczów jednonienasyconych, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nasyconych. Każdy olej jest podzielony na kategorie na podstawie tego, który rodzaj kwasu tłuszczowego jest w nim najbardziej widoczny. Na przykład oleje z oliwek i rzepaku są uważane za głównie tłuszcze jednonienasycone, podczas gdy oleje kukurydziane i sojowe zawierają głównie tłuszcze wielonienasycone. Dlatego warto zwrócić uwagę jaki olej wybieramy do naszej kuchni, może mieć on wpływ na naszą dietę.

Diety podzielić można na kilka grup. Są to: dieta podstawowa, dieta wysokobiałkowa, dieta niskobiałkowa, dieta niskotłuszczowa, dieta błonnikowa, dieta niskowęglowodanowa, dieta małoenergetyczna, dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających, dieta z modyfikacjami składników mineralnych oraz dieta z modyfikacjami konsystencji.


Dziś dostępna jest masa różnego rodzaju diet, które przynoszą zróżnicowane efekty i mają różne mechanizmy działania. Na przykład w diecie wątrobowej stosuje się produkty bogate w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Ilość podawanego białka w ciągu doby to 1,5 – 2 g na kilogram masy ciała. Ilość tłuszczu natomiast to maksymalnie 0,5 g na kilogram masy ciała i stosuje się tłuszcze łatwo strawne (np. masło, oliwa, olej słonecznikowy). Ilość węglowodanów jest uzupełnieniem zapotrzebowania. W tej diecie należy dostarczyć także odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Dlatego też można uwzględnić w niej produkty pochodzące z soi, więcej o olejach sojowych dowiemy się klikając w link.